onsdag den 27. juni 2012

Chili update - part 1Ja, sådan så det ud sidste år i september. Vi kunne høste de skønneste chilier helt ind i efteråret, og ved at konservere, sylte og fryse, har vi faktisk haft chiliforsyninger lige siden.Vi valgte dog kun at overvintre få af de (alt for) mange chiliplanter vi havde sidste år. Det var de planter, der er vanskeligst at spire fra frø, og dem, der gav de dejligste frugter. Så vi måtte på den igen i starten af februar, hvor vi såede en hel del nye frø. De fleste leveret af min dejlige mor, der importerer chilifrø fra USA og sælger i Sverige. Men også en del fra Thompson&Morgan, der stadig er vores yndlings-frø-indkøbs-sted (Selv om Bjarne fra Bjarnes Frø og Planter har et overraskende imponerende udvalg).
I år prøver vi at ramme lidt flere nuancer af styrke, for sidste år var nuancerne begrænset til: Megastærk, gigastærk og sindssygt stærk.
Frøsåningen gik dog slet ikke lige så smidigt som den plejer! Der var flere sorter, der aldrig spirede og en del der spirede, men som så fik visnesyge og visnede hen. ØV! 


Det ville uden tvivl være det bedste at overvintre chiliplanter i et opvarmet drivhus eller en udestue, men så heldige er vi ikke. Derfor har de store skrumler fyldt godt i vindueskarmene, for lidt sol skal de have for at overleve.
Men man skal nok være en rigtigt chili-entusiast for at gide at overvintre planterne i stuen, for de bliver (ligesom planten Habanero Mustard) ovenfor, rigtigt fæle at se på, og bladene falder af og havner over hele huset. Planten her svinede hele vinteren, og når foråret nærmede sig, tja, så begik den harakiri og døde.  Ligeledes mistede vi den hvide habanero, der er supersvær at spire fra frø. ØV!

Som kronen på værket, fik alle de store planter bladlus ad libitum. De var overalt! Og som om det ikke var nok, hoppede bladlusene fra de store etablerede planter over på de nye, små, spæde chiliplanter fra i år. Det gik også ud over de flotte Moonflower planter, som jeg havde glædet mig enormt til.

Alle planter blev behandlet med min mands insektsæbe ad flere omgange, men det er hård kost for små planter, så der er ingen tvivl om, at udviklingen blev sat noget tilbage.


Men når nu alt det negative er sagt, så er der en utvivlsom fordel ved at holde det hele ud.
Alle de store planter blev beskåret kraftigt i april (det lignede nærmest pinde, der var stendøde!) og de blev pottet om i endnu større potter. Ét af resultaterne ses på billedet: Planten 'Yellow Mushroom' er her i starten af chilisæsonen allerede over 1 meter høj. Faktisk kunne den slet ikke være med dens artsfæller i drivhuset! Så den er flyttet ind på terassen, hvor den trives fint. 


Årets nye chilier står i den ene side af drivhuset, og det er:
Hot Paper Lantern
Pyramid
Fish Pepper
Kung Pao
Variegata Trifetti
Big Bomb
Congo Trinidad
Tapas Chili
Numex Twilight
Frigitello
Sweet Cayenne
Poblano

På trods af deres hårde barndom, tror jeg nok, at de skal klare den og blive rigtigt flotte.
De første fem blomster er nippet af alle planter for at fremprovokere en rigere høst, og vi gøder flittigt.
Jeg har dog lige opdaget af de forbistrede bladlus atter er vendt tilbage, så nu søger jeg med lys og lygte efter mariehøns i haven, så jeg kan introducere dem til bladlusene!


I den anden side af drivhuset har vi så primært 'de gamle venner', som overlevede vinteren i stuen:

Jamaican Hot Chocolate
Datil Yellow
Trinidad Perfume
Espanola
Stor brun Habanero 

De ser mildest talt ud til at give den gas i sommer, og vi glæder os!


Vi gøder med denne særlige chiligødning (den har Bjarne også til salg), men også med stinkende brændenældevand og lægekulsukkervand (mere om det snarest.)


På terassen bor så 'dublet-chilierne', for der er kun én af hver slags i drivhuset. Vi har foræret en del væk til chiliglade kollegaer og venner, men der er stadig en del tilbage, og man kan jo ikke nænne at gøre dem forældreløse, de stakkels pus. Så i alt har vi 28 planter i år (alle med bladlus i øjeblikket - juhu...) Hvor mange kilo chili kan det blive til?

Det bliver intet mindre end et fantastisk chiliår, det er helt sikkert!


2 kommentarer:

 1. Underbart att få läsa om era chilis igen! Skrev en längre kommentar men vart den publicerades undrar din otekniska mamma.

  Lycka till!

  SvarSlet
 2. Apropå Bladlus...

  I denna märkliga väderlek men massor av regn omväxlande med sol och värme så trivs de små eländiga liven riktigt bra. Smultronschesminen som är 5 meter hög har nu massor av blad fyllda av bladlöss. Såpvatten och nyckelpigor ( inte ihop....) är bekämpning man får förlita sig på.
  Här överlevde inte en enda av de chilis som skulle övervintra - även de som hade 3 år på nacken fann sitt chililiv i Skandinavien alltför svårt och påfrestande. Så ert övervintringsresultat är ju egentligen strålande!

  Kramis Mamma Ewa

  SvarSlet