mandag den 5. august 2013

Sommer i Solhytten

 
 
2013 er ÅR 2 for os i Solhytten, vores dejlige kolonihave, og året har været ekstra spændende i kraft af, at vi sidste år satte vores eget præg på haven. 



 
Det er stadig det vilde, frie og afslappede, der præger haven.

 
Nyttehaveaspektet er fremtrædende, og ét af årets store successer er Jes' løgbeplantning. Vi høster de flotteste hvidløg, gule løg, rødløg, skalotteløg og bananløg. Og så er der dukket nogle salatløg op, som Jes såede fra frø sidste år og glemte fuldstændig.

 
Der er plantet to squashplanter direkte i komposten.
En ganske almindelig squash og denne gule UFO-squash 


 
Det hvide Kongelys er enestående smukt, og jeg krydser fingre for, at det selvsår sig villigt.

 
De løgplanter Jes har tyndet ud fra sit løgbed, har jeg puttet ned i blomsterbedene.





En del af haven indeholder stauder, og det er lidt af en udfordring at holde ukrudtet nede. Jeg har plantet en del 'aggressive' stauder, som kan kæmpe mod svalderkålen: Amerikansk Lakridsplante, Japansk Lygte, Isop etc.




 
Jeg elsker morgenfruer og sår dem i stor stil. De er smukke i alle stadier - selv i afblomstringen og frøsætningen. Den slags forgængelighed er der også en slags skønhed i. Jeg samler alle frø, jeg kan, så der også næste år kan vælte frem med morgenfruer.

 
Valmuerne er en favorit ligeså på trods af deres yderst korte 'prime time', men Jes hader dem. Han har oplevet alt for mange gange, hvor jeg 'er kommet til' at så valmuer hist og pist, med det resultat, at de var nærmest overalt (primært i 'hans' bed).


Jes' majs ser ud til at blive gode i år, men de er slet ikke så høje som de plejer. Det må være grundet manglen på regn denne sommer.
Foran majsene har jeg plantet fire forskellige slags mynter, og med fuldt overlæg er de plantet direkte i jorden, da netop den del af haven, er et sted, hvor der har været rigtigt meget skvalderkål. Indtil videre ser det ud som om strategien er lykkedes, for mynterne er store og skønne og skvalderkålen næsten væk.

 
Sidste år såede vi fire forskellige slags salat, og vi havde mere end ti familier kunne spise. Kloge af skade, har vi i år kun sået den slags, vi virkelig sætter pris på: Romainesalat. Den er så flot og går slet ikke i stok. Der er stadig alt, alt for meget, men den slag overflod kan vi leve med.

 
'Drivhuset' er fuldstændig berøvet for sollys, for det er lavet af trapezplader, der er så gamle, at de er blevet helt hvide. Jorden var i foråret som pulver - ekstremt tør og helt uden næring. Vi skiftede ca. 1/3 ud med ren kompost fra genbrugspladsen og vandede ekstremt grundigt.
 
Vi plantede de tomater og agurker, der var blevet 'i overskud'. når der var plantet i vores 'rigtige' drivhus. I starten var vi ekstremt grundige med vandingen, og det gav pote!  Vi kommer til at få masser af gode tomater i kolonihaven i år. Agurkerne visnede dog og døde - ligesom i det hjemlige drivhus. Det er det andet år i træk, at agurker er en decideret fiasko.
 
Jeg troede, at planten i midten var en Lemon agurk med store gule frugter. Jeg har selv taget frø fra en plante for et par år siden. Men ak, jeg blev klogere forleden dag, da vi efter en uge vendte tilbage til Solhytten for at finde et pænt stort græskar på planten!



Foran terrassen har jeg i foråret blot kastet diverse frø, så der er en vild blomstereng. Insekterne elsker den.







Der er to store komposter i haven. Sidste år plantede vi squash i den ene og brugte den anden til kompost, og i år bruger vi den anden. Squashen har med sine enorme rødder arbejdet komposten grundigt igennem, så det fungerer utroligt godt.
I foråret hældte vi blot tre sække ren kompost fra genbrugspladsen ovenpå den eksisterende kompost (som indeholdt mange pinde etc. og derfor var svære at plante direkte i) og plantede planterne i.

 
Mellem planterne stak jeg frø af tallerkensmækker ned, men da de ikke er så glade for næring, er der ikke kommet så mange blomster, men bladene er gigantiske, ja, større end min hånd!


Jes' kartoffelhøst har også været glimrende i år, men vi er enige om, at det er faktisk kun de første nye kartofler, der VIRKELIG er noget ved. At spise dem med smør og dild til en matjessild til midsommer er det hele værd.


Både i Solhytten og i den hjemlige have, har vi planter af Lægekulsukker (Comfrey på engelsk). Det er naturens bedste gødning!

Man plukker plantens blade og lægger dem i vand i ca. 10 dage. Det kommer til at se sådan ud og det lugter afskyeligt. Derefter sies bladene fra, og der bruges 1 del snask og 9 dele vand. Gødningen er smækfyldt med kvælstof og er enestående til tomater, chilifrugter og andre kvælstofkrævende planter.

Man skal bare være opmærksom på, at planterne ALDRIG må gå i frø, for de spreder sig gevaldigt, hvis det er tilfældet.
 
 
Godt nok skal man huske at nyde august, men allerede nu, er tankerne fremadrettet: Hvad hvis vi flytter det bed? Eller graver den busk op? Eller udvider den del af haven?
 
Men det er vel det, der er magien med havelivet - at vi ved, at cyklussen starter på ny atter en gang; med muligheden for at gøre det, som vi gjorde godt, endnu bedre, og muligheden for at rette op på det forfejlede. 

1 kommentar:

  1. Hur ni får er tid till att räcka till både denna stora kolonihave och er egen ännu större hushave - det är för mig en gåta! Men ni gör det riktigt bra och man önskar sig tillbaka så där en 30 år tillbaka i tiden när man var frisk och klarade allt. Där än ni trädgårdsentusiaster nu och mycket duktigare än jag någonsin varit! Mamma Ewa

    SvarSlet