søndag den 31. juli 2011

Chilismagning med blus på!

De tidligste chilifrugter er nu ved at modne, og min mand og jeg skulle til at prøvesmage og vurdere, hvorvidt den enkelte chili var 'HOT' eller 'NOT'.
Vi startede blidt ud med ESPANOLA, som var så mild, så det mest mindede om en rød peber med lidt ekstra smag. Lidt af en skuffelse, når man godt kan lide lidt knald på, men man skal huske, at det jo ikke nytter noget, at kun have seriøst stærke chilier - det er fint at dække hele skalaen.

Chiliers styrke måles i skalaen Scoville, som er fantastisk godt forklaret HER, men hvis man kigger rundt på internettet kan man se utroligt forskellige bud på en og sammes chilis styrkeleje på Scoville-skalaen. Derfor har min mand og jeg her i hjemmet indført en nemmere 10-skala, hvor 0 er en peberfrugt uden styrke og 10 er tæt på en naturlig død.

Espanola får en 0,5, og vi vil ikke så den igen til næste år. Der må kunne findes mere interessante bud på en chili i den svage ende af skalaen. Den eneste fordel med denne plante er, at den er væsentligt tidligere end andre sorter.Espanola


Vi prøvede også PURPLE SERRANO som efter sigende skulle være stærk, men på trods af den flotte lila farve tror vi, at den ikke er helt moden endnu, for den var godt nok for børn :-) Den vender vi tilbage til.

HABANERO MUSTARD som er den lille krøllede chili på billedet, delte vandene, for jeg mente, at kunne mærke en del styrke, hvor min mand bare så ud i luften og lod som ingenting. Hmmmm.... den er vist heller ikke helt moden endnu.

Den chili, der på billedet ser mest uskyldig ud i al sin orange skønhed, fik dog seriøst skovlen under husbonden: BULGARIAN CARROT var vanvittig stærk, og jeg nåede kun at få den på min tunge og mine læber og BUM - så var de følelsesløse! Min mand nåede at tygge godt igennem, og så var han rød i hovedet. Frem med mælken (vand gør ondt værre) og så var chilismagningen ligesom slut for den dag... Chilien er stærk, men der findes langt stærkere, så vi giver den 8 ud af 10 i styrke. Vi vil helt sikkert plante den igen, for den er tidlig, smuk og brugbar i mindre mængder.


Purple Serrano
Purple Serrano, Mustard Habanero og Bulgarian Carrot


1 kommentar:

 1. Hej Jessica
  Det er jo et gammelt indlæg, og måske har du opdaget det senere - men alligevel :)

  Den lille orange er ikke en Habanero Mustard - den har en helt anden "gråbrungul" farve og er djævlestærk!

  Purple Serrano er først moden som rød - og først der kommer den rigtige smag og styrke :)

  Mvh
  Anja

  SvarSlet